nedelja, 22. december 2019

Dominique Venner-Božič: lepota v življenju


Približujemo se Božiču ( kar je le še eno ime za zimski solsticij). Božič, povezan z zimzelenim drevesom, se v evropskih deželah praznuje že od davnin, kot veliki praznik, ki naznanja ponovno prebujanje narave in življenja po zimskem počitku. Ne moremo si pomagati, da ne bi pomislili, da se bo tudi Evropa nekega dne predramila iz svojega trenutnega dormitio, globokega spanca, kljub temu, da le ta traja dlje od naravnega ciklusa.

Božič je za otroke. Je pa tudi praznik v katerem ima svoje mesto lepota. Ali ni to pravšnji čas za premišljevanje o tem ključnem konceptu, ki je tudi eden izmed treh komponent »Homerske triade«: »Narava kot temelj, odličnost kot cilj, lepota kot horizont«?

Namesto razprave o lepoti, bi svojim bralcem raje ponudil kakšen praktičen nasvet, brez, da bi s tem zanemarjal meditacijski razmislek: estetika utemeljuje etiko ( definicija dobrega je lepota), etika pa utemeljuje estetiko ( dobro je neločljivo z lepoto).

Negujte lepoto (estetski čut) zase in za svoje bližnje. Lepota ni stvar denarja in potrošništva. Ona prebiva v vseh stvareh, predvsem pa v majhnih detajlih življenja.

Narava nam daje lepoto zastonj: V poeziji oblakov na jasnem nebu, v pljuskanju dežja na šotoru, v zvezdnih nočeh, v poletnem zahajanju sonca, v prvih snežinkah, v zimskih barvah gozda, v prvih cvetlicah na vrtu, v nočnem skovikanju sove, v vonju gozdnega ognja nad kočo na podeželju...

Če nam je lepota narave dana, pa zahteva lepota, ki jo ustvarimo v naših življenjih trud in pozornost.

Zapomnite si, da brez harmonije v barvah, materialih, oblikah in stilih ni lepote ( ali veselja). To velja za dom, za oblačila in za majhne dodatke v življenju. Izogibajte se sintetičnih in plastičnih materialov in raje izberite tiste, ki so naravni.

Brez vljudnosti v vedenju do naših bližnjih in do neznancev (razen, če so bedaki),  ni lepote.

Omenil sem, da je estetika temelj etike. Prav res, brez moralne in telesne uravnovešenosti, ni lepote. Zadržite zase, na primer, svoje težave in skrbi, tiste, ki vas mučijo v srcu, kot tudi tiste, ki so telesne ali pa povezane z delom, v času napornih mesecev. Pridobili boste spoštovanje zaradi svoje diskretnosti in sloves kot nekdo, ki je dobra družba. Prav tako pa boste pridobili tudi samospoštovanje.

Vesel Božič vsem!


Ni komentarjev:

Objavite komentar